Psychotherapie Maassluis

Dwanggedrag en verslaving

Gezonde gewoonte of ‘slaaf’ van eigen gedrag?

Een gewoonte kan heel gezond en heilzaam zijn. Maar merk jij dat:

  • je daardoor niet toekomt aan dingen die je graag wilt?
  • mensen in je omgeving je erop aanspreken of je je ervoor schaamt?
  • het je gezondheid ondermijnt of het je dagelijks leven beheerst?
  • je ermee in gevecht bent of dat je dat gedrag zat bent?

Dan is de kans groot dat het jou de baas is en er sprake is van verslaving. Therapie kan je dan helpen.

Verslaafd?

De vraag is niet óf je verslaafd bent. De vraag is in welke mate je slaafs bent en welke aanpak jou het beste gaat helpen.

Weten in welke mate je ‘slaaf’ bent?

Veel mensen denken bij verslaving als eerste aan: roken, snoepen, eten, drinken, gokken, drugs, seks. Ook bij dwanggedachten en bepaald gedrag reageer je ‘slaafs’, zoals bij: veelvuldig het gas controleren, nagels bijten, perfectionisme, langdurig computeren of bijvoorbeeld poetsdrang. Twijfel je of wil je weten of je nog wel voldoende controle hebt over je eigen gedrag of heb je vragen over verslaving, neem dan contact met mij op.

De gevolgen

Op langere termijn hebben alle verslavingen kwalijke gevolgen. Dwang en verslaving vragen tijd, aandacht, energie, geld. Die aandacht, tijd, energie kun je niet inzetten voor belangrijke andere dingen zoals voor activiteiten die voldoening geven, aan een relatie, de opvoeding van je kinderen. Een aantal middelen verdoven, waardoor je niet kunt genieten van fijne dingen, die om je heen zijn. Verslaving ondermijnt je kracht en vaak je gezondheid.

En er is winst

Ergens is je verslaving begonnen. Je besefte nauwelijks dat het gedrag toenam en mogelijk wilde je het ook wel. Het leverde je iets op. Heb je daar al een idee over of een vaag vermoeden? In therapie onderzoek je wat dat is en ga je daar mee aan de slag. Ook komen alternatieven aan bod. Vaak is dit genoeg.

Welke aanpak

De mate van de drang en datgene waarover je niet de baas bent bepalen de aanpak die je nodig hebt. Doorgaans zijn individuele therapiesessies genoeg. Soms heb je meer nodig. Dan kan een vorm van specifieke verslavingszorg beter zijn. Wil je weten welke aanpak jij nodig hebt , neem dan contact met mij op.

Stoppen door baas te worden over je gedrag

Voor stoppen moet je gemotiveerd zijn. Kennis over de gevolgen van je gedrag en de winst als je stopt helpen hierbij. Ook inzicht in je gedrag, de reden dat je begon en nog steeds doorgaat helpen je. En, als dat nodig is, kan ik je ook helpen bij het aanpakken van die redenen. Allemaal stappen om de baas te worden over je gedrag.

Nieuw gedrag

Stoppen laat een gat achter. Er komt tijd en energie vrij, onwennig in het begin. Je hebt nog geen manier gevonden om die positief te gebruiken. Ook daar kan ik je in begeleiden. Je gaat steeds meer ervaren wat het stoppen je oplevert.

Even weer minder de baas

Stoppen gaat zelden vlekkeloos. Belangrijk om dat te accepteren en te onderzoeken waardoor je terugviel, zodat je dat in de toekomst kunt voorkomen.

Wil je weten welke aanpak jij nodig hebt of twijfel je of je nog wel voldoende de baas bent over je eigen gedrag, neem dan contact met me op. Ook voor andere vragen over verslavingen kun je bij mij terecht.